Poprvé na vodě

Jedete na vodu poprvé? Nebojte se to vyzkoušet. A jak začít?

Kánoe nebo rafty?

Pro začátečníka doporučujeme nafukovací čluny, rafty nebo nafukovcí kánoe. Toto plavidlo se naučíte ovládat během několika minut. Člun v podstatě řídí 1 nebo 2 kormidelníci, ostatní pouze pádluji, většinou vpřed. Nafukovací člun je stabilní plavidlo pro 2 – 6 osob.
Nevýhodou raftu je méně místa pro bagáž. Do raftu pro 6 osob se vejdou 2 – 3 sudy o objemu 50 l. V případě, že je raft plně obsazen a vezete bagáž, může se hůře ovládat, je pomalejší. V tomto případě doporučujeme využít naší služby zdarma - převoz bagáže. S raftem je také třeba věnovat větší pozornost poškození (nájezd na ostrou překážku, upouštění na slunci apod.).
V případě, že jedete na více dnů a máte sportovního ducha, doporučujeme hned od začátku plavbu na plastových kánoích. Věnujte 1 – 2 hodiny tréninku na klidnější vodě, kde se naučíte ovládat loď a pak hurá do toho. Po cestě pak počítejte s nějakým tím převržením, které však k vodáctví patří. To jsou ty chvíle, na které se pak nejlépe vzpomíná.

Jezy?

Jezy se na Moravě většinou přenáší a ty sjízdné jsou relativně bezpečné. Záleží však na stavu vody. Vždy ovšem jedete na vlastní nebezpečí. Proto doporučujeme před každým jezem zastavit, vystoupit a jez prohlédnout ze břehu. Obtížnost jezu se dá odhadnout i podle průjezdu ostatních lodí. Nebezpečí jezů v letních měsících hledejte spíše v kamenitém řečišti pod jezem. Při převrhnutí vás proud bude táhnout a můžete se zde odřít a natlouct.
Pokud si nevíte rady – jez přeneste.

Vybavení

V ceně půjčovného je zapůjčení pádla, vesty a sudu. Sudy jsou vodotěsné, přesto mobily, kamery, foťáky apod. vložte ještě do igelitového sáčku, nebo vodotěsných obalů, které jsou na ně přímo určené. Půjčovna nenese zodpovědnost za případné škody způsobené utopením věcí. Vodotěsnost vaků a barelů si před plavbou sami zkontrolujte.
Vesta neslouží k polstrování sedačky, ale k ochraně vašeho zdraví. V případě převržení vás nadnáší, především však chrání vaši páteř a tělo proti nepříjemnému nárazu na kámen.
Přilby na Moravě nejsou povinné, naše půjčovna je nabízí a lze si je přiobjednat.

Plánování trasy

Optimální délka denní trasy je 15 – 20 km, tu jste schopni ujet za 4 – 5 hod. K tomu však počítejte se zdržením na jezech. Čím větší skupina, tím jsou prostoje delší. Každé převržení vám zabere min. 30 minut (dostat loď ke břehu, vylít z ní vodu, zhodnotit situaci – kdo za to může, kde se stala chyba, převléknout se do suchého, pořídit nezapomenutelné foto apod.).
Po cestě se nachází sem tam nějaká hospůdka a občerstvení a i to vám zabere nemálo času.
S ukončením putování a následným předáním lodí a materiálu si nemusíte lámat hlavu. Na začátku sdělíte pouze informativně plánovaný konec. Vrátit lodě však můžete na každém POINTU, loděnici IN LIFE, které jsou v sezóně v provozu do 19 hod (v pozdějších hodinách po předchozí domluvě, kdy vám může být účtováno 280Kč za každou započatou hodinu čekání). Změnu ukončení výpůjčky vždy hlaste na našem dispečinku.
Na začátku plavby od nás na vyžádání obdržíte mapu Moravy, kde jsou popsány základní informace o jednotlivých POINTECH, jezech a kempech.

Doprava

O dopravu lodí s vybavením se nemusíte starat, na start i z cíle ji dopravíme my a tuto dopravu již máte v ceně.

Děti

Přestože nemáte se sjížděním řeky žádné zkušenosti, určitě to zvládnete za normálních podmínek i s dětmi. Od jakého věku? Záleží pouze na vás. Zkušení vodáci vozí i 6měsíční dítě. Důležité však je, aby dítě nemělo strach z vody a celou plavbu neprožilo ve strachu. S malýmí dětmi doporučujeme spíše nafukovačky. Neposedné děti zde mají i prostor k pohybu a člun je velice stabilní. Starší a zkušenější děti si to užijí i na plastových kánoích. Nebojte se dětem zapůjčit dětská pádla, určitě budou chtít také zkusit pádlovat. Samozřejmostí je vesta, kterou nabízíme ve všech dětských velikostech - certifikovaná záchranná pomůcka. Vestu dětem rozhodně během plavby nesundávejte. Opatrní musíte být při průjezdu jezem, dítě raději přidržujte za vestu, aby z raftu nevypadlo. Pokud si nevěříte, jez s dítětem obejděte a nastupte pod jezem.

Zvířata

Pokud chcete vzít na vodu svého čtyřnohého miláčka, tak to dobře zvažte. Zkušenosti máme pouze se psy. Pokud jedete na kánoi, záleží na velikosti a váze. Rychlý přesun psa z jedné strany na druhou, může zapříčinit nechtěné převržení. Počítejte také s tím, že v sezóně se na řece a v kempech pohybuje velké množství lidí a je lepší se předem vyvarovat nepříjemnostem. V každém případě, vždy na vodítku!

Doporučené vybavení na vodu

Plavky, tričko, kraťasy, pokrývka hlavy (čepice či klobouk), sluneční brýle, opalovací krém, pevné boty do vody (staré tenisky, sandály ani gumáky nejsou vhodné), šusťáková bunda, kalhoty, pláštěnka.

Sjízdnost Moravy

Celoročně splavný úsek je POSTŘELMOV - OLOMOUC. Z Hanušovic do Postřelmova velmi záleží na stavu vody. Jestli je tento úsek sjízdný se dozvíte na našem webu nebo na dispečinku.

Půjčení lodí

Pokud již znáte termín vašeho splouvání, doporučujeme lodě rezervovat. V našem ONLINE objednávkovém formuláři si navolíte vše, co potřebujete, a po našem potvrzení máte lodě rezervované. Pokud nechcete, není třeba platit žádnou zálohu a objednávku můžete měnit až do 24 hodin před dnem vyplutí.
Při půjčení lodí nevyžadujeme žádnou kauci.

  

Kilometráž řeky Moravy ke stažení

Kilometráž řeka Morava [PDF]

Mapa řeky Moravy ke stažení

Mapa řeka Morava [PDF]